De kijk van Captus op kwaliteiten in mensen en teams.


Captus is Latijn voor talent. Aandacht voor jóuw talent is ons motto. 

Mensen zijn verschillend, hebben verschillende talenten die op uiteenlopende wijze ingezet kunnen worden. Al die talenten samen maken dat je als team of organisatie veel voor elkaar kunt krijgen. Mits je de verschillen in talent benut en verstandig inzet. Juist door in een samenwerkingsverband verschillend te zijn, heb je een groot bereik en veel slagkracht. Daarvoor is het wel nodig om iedereen in zijn eigenheid te zien. Ook als dat heel anders is dan wat voor jou ‘logisch’ is. In het verschil zit voor ons juist de toegevoegde waarde.

 " Iedereen is een genie, maar als een vis beoordeeld wordt op zijn manier om in een boom te klimmen, zal hij zichzelf als een mislukkeling beschouwen"   Albert Einstein

En in hoeverre ben je eigenlijk verzoend met je eigen talenten en kwaliteiten. Ben je daar helemaal content mee, of zou je toch liever iets meer van dit en graag wat minder van dat willen zijn? Of zou je wel willen lijken op? Of heb je een ideaal plaatje in je hoofd van hoe een leidinggevende, coach, een  vul maar in zich zou moeten gedragen? Draai jij je talenten toch een stukje zachter, omdat mensen anders commentaar op je kunnen hebben? Zoals bijvoorbeeld: ‘jij bent wel heel bazig’ , of ‘ wat minder bedachtzaam mag ook wel, doe eens lekker out-of-the- box’, of ‘je kunt toch ook wel eerst naar de kansen kijken ipv de risico’s?’ of ‘doe eens lekker spontaan joh’.

Mag je dit óók van jezelf zijn? Sterker nog, zie je de meerwaarde er ook van in? Zie je jouw talent en kwaliteit die achter het ‘commentaar’ schuil gaat? Mag je ook graag het woord doen, mag je ook eerst goed nadenken, mag je ook de risico’s als eerste zien? En durf je dat ook volledig in te zetten en te laten zien? Inclusief de kans dat je er commentaar op krijgt? Of zet je het liever wat zachter, ga jij je liever wat minder profileren? Ook minder kans op kritiek zou je denken. Maar hoe goed voel jij je daarbij? In hoeverre kun jij je talenten dan écht voluit benutten? Hoe kan je energie lekker stromen als je een deel van jezelf achteruit zet of achter houdt? Zo snoei je eigenlijk onnodig de kwaliteiten die je gekregen hebt. Zoals bv spreekvaardigheid, leidinggevende capaciteiten, risico inventarisatie, onnadenkendheid. Door deze in te houden, tot wat vervorm je ze dan eigenlijk? Tot welke bloei breng je ze? 

compilatie captus erf.JPG
kijk van Captus.jpeg

Met dit soort vragen werk ik graag. Echt volledig verzoend kunnen zijn met je eigen talenten geeft rust, groei en kansen. Zowel voor je eigen persoon als voor het grotere geheel.  Ik geloof namelijk heel erg in teamwork. En dat iedereen daar een belangrijk aandeel in heeft. En het liefst veel verschillende aandelen, door verschillende mensen, want dan ben je als team het sterkst.

Om verschillende talenten zichtbaar te maken, te begrijpen en de oordelen over het anders zijn te overstijgen werk ik graag met de DISC gedragsstijlen methode (gecertificeerd DISC trainer) het kwaliteitenspel en de kernkwadranten van Daniel Offman. 


Opleidingsachtergrond 

ITjing Business consultant opleiding - Nourishing Destiny (2018)
Hogere Bedrijfskunde post HBO - ICM opleidingen 
Toezichthouder nieuwe stijl - De Erkende toezichthouder 
DISC methode certificering - DISC factor Benelux / DISC Insights 
Systemische paardencoaching - Bureau Wind / Ruud Knaapen
Provocatief coachen - Karin de Galan

Vooropleiding

Communicatiewetenschap (kop studie) - UvA
Management-, beleid- , en communicatie - RuU
Politicologie (propedeuse) - UvA

  • CRKBO erkend Docent
  • Gecertificeerd DISC trainer
  • Gediplomeerd (systemisch) paardencoach
  • Gastdocent Aeres Hogeschool