De visie van Marjan op communicatie


bloemen bak klein.jpg

Contact in Communicatie

Echt contact in communicatie is volgens mij een voorwaarde om werkelijk te kunnen communiceren. Of dit nu binnen het management is, in een team, met cliënten, verwanten, verwijzers, leidinggevenden, relaties of samenwerking partners. Om te kunnen samenwerken is verbinding nodig. Kun jij of je organisatie je verbinden aan de werkwijze, inzichten of doelen van de ander (en andersom uiteraard) Vaak denk je ongeveer te weten hoe het zit,  heb je een fijne eerste indruk of voelt het goed. Wil echt met elkaar verder, verdiepen en verbinden dan is het goed om elkaars drijfveren, normen en waarden te kennen en daar uitwisseling over te hebben. Mensen die niet verbonden zijn verzuimen eerder, haken mentaal af of stappen op. 

Oprecht aanwezig zijn

Als je niet aanwezig bent in het contact, dan mis je de bedoeling en krijg je last van ongewilde neven effecten. Wat volgens mij belangrijk is, is oprechte aandacht voor elkaar hebben. Helemaal aanwezig bij waar je bent en waar je mee bezig bent. Sta je 'aan', of ben je deels afgehaakt of ergens anders met je gedachten? Waardoor komt dat? Hoe kun je omschakelen naar open communicatie? Daar gaat volgens mij de wezenlijke communicatie- of samenwerking training en coaching over. Niet over methoden of modellen, maar bén je er? Ben je aanwezig met je aandacht? Wat heb jíj nodig om helemaal aanwezig te kunnen zijn? De stand van onze eigen emoties (bewust of onbewust) blijkt een belangrijke factor te zijn in het oprecht kunnen luisteren en aanwezig zijn bij wat er is. 

Communicatie training-coaching gaat veel verder dan het leren van een model of stappenplan. Het gaat eerst over jóu of over jouw identiteit als organisatie. Over normen, waarden, dromen, verlangens, voorkeuren en afkeuren, over cultuur en communicatie stijl, over wat er logisch is,  over talenten en zwakke plekken, over ontvangen en aanbieden, over je emotionele staat... Genoeg om samen met aandacht en respect te onderzoeken en dan te zien wat er passend is voor jou of de organisatie. Dit kan verschillende vormen aannemen zoals : individuele coaching, team coaching, management begeleiding, training, een interventie, een ZZP / Interim opdracht.
erf.JPG