Leermeester zonder woorden


Coachen met inzet van paarden

Paarden zijn door hun historie van het leven in een kudde afgestemd op verbinding en gericht op andere signalen dan gesproken woorden. Paarden kennen ook het concept van het menselijk denken en oordelen of veroordelen niet. Bij een paard mag jij dus  zijn wie je bent, zonder dat een paard daar iets van vindt. Op deze manier kun je heel zuiver ontdekken waar je sterke kanten liggen. Of kun je ervaren of je gedrag congruent is met wat je van binnen meemaakt. Voor een paard hoeft je niet anders voor te doen, niet kleiner, niet groter, niets op te houden en ook niks vol te houden. Je mag er gewoon zijn. En dat is meestal al lastig genoeg. 

Vragen zoals: 'hoe zorg ik voor mijn begrenzing, hoe word ik assertiever, wat voor soort leidinggevende ben ik, wat speelt er in ons team, hoe kan ik meer rust ervaren, hoe krijg ik ze in beweging', laten zich heel goed beantwoorden door de interactie met een paard. Als gediplomeerd paardencoach ondertitel ik graag de interactie voor je, zodat je het zelf kunt plaatsen. 

Marjan deed de opleiding (systemische) paardencoaching bij www.wind.nu van Ruud Knaapen en Muriel Daal

paarden hoofd dichtbij client.jpg
paard en marjan vooruitblik.JPG
paardencoaching team bak.jpg
Paardenhoofd dichtbij Marjan.jpg

Paarden kunnen je zonder oordeel laten zien  welk effect je houding en gedrag heeft op een situatie. Omdat paarden in het moment kunnen schakelen zie je direct het resultaat terug. Op het moment dat jij iets (intern) wijzigt zie je dat meteen gebeuren. En niet alleen door wat je doet, maar ook door wat je (onbewust) ervaart en uitstraalt. Zo compleet, oordeel loos en fijngevoelig kunnen maar weinig mensen feed back aan je geven. Zonder woorden, maar door het te ervaren. Een paard ervaren wij als een leermeester zonder woorden.

Ook voor situaties waarin je tot rust wilt komen, wat minder in de ‘doe- stand’ wilt zijn en de gedachten door je hoofd razen, is coaching met een paard  een goede keuze. We werken op de locatie Het Zwarte Paard in Emst, een prachtige rustige plek met uitsluitend Friese paarden. 


"Met de kwaliteitskring heb ik deelgenomen aan een sessie paardencoaching. Ik was verrast en onder de indruk van zowel het proces als het resultaat. Wonderlijk om te zien hoe het paard met een soort fijngevoeligheid (direct) reageert op de coachee. En Marjan weet haarfijn de rake vragen te stellen en verbinding te maken met de coachvraag. Rustig en soms ook wat provocerend, zowel het gedrag van het paard als de coachee goed waarnemend. Zo ontstaat zichtbaar een heel mooi en fijngevoelig proces tussen de coach, coachee en het paard met als resultaat dat alle deelnemers werden ‘geraakt’. Prachtig! "

Reina Janssen, auteur van Spring, loppbaancoach, spreker, inspirator