Leermeester zonder woorden


Coachen met hulp van paarden

Paarden kennen geen gesproken taal, dus daar hoef je niet een heel verhaal tegen op te houden. Misschien is het juist wel eens fijn om niet te hoeven praten. Of misschien is het wel eens tijd dat je even stopt met praten.

Hoe dan ook, paarden zijn door hun historie van leven in een kudde afgestemd op andere signalen dan gesproken woorden. Paarden kennen ook het concept van het menselijk denken en daarmee oordelen / veroordelen niet. Het is zoals het is. En dat is goed. Bij een paard mag jij dus ook zijn wie je bent. Je hoeft je niet anders voor te doen, niet kleiner, niet groter, niets op te houden en ook niks vol te houden. Je mag er gewoon zijn. En dat is meestal al lastig genoeg. Er gewoon zijn en niets moeten of hoeven. Maar een paard kan je daar juist erg goed mee helpen. Even tot rust komen. Het volle hoofd een kleine pauze geven. Door samen te zijn met een paard gaat dit als vanzelf een stukje makkelijker. Als coach (gediplomeerd paardencoach) ondertitel ik graag een en ander voor je. Zodat je het zelf ook gewaar kunt worden. 

paarden hoofd dichtbij client.jpg
paard en marjan vooruitblik.JPG
paardencoaching team bak.jpg
Paardenhoofd dichtbij Marjan.jpg

Paarden kunnen je heel mooi laten zien wat je doet en welk effect dit heeft. Het voordeel is dat ze daar niks van vinden en je het dus ook veel kunt oefenen, proberen en toetsen. Je ziet direct het resultaat in het paard terug. En niet alleen op wat je doet maar ook wat je vindt, ervaart en uitstraalt. Zo compleet, oordeel loos en fijngevoelig kunnen maar weinig mensen feed back aan je geven. Wil je even tot rust komen; wat minder in de ‘doe- stand’ en wat meer in de ‘zijn-stand’, of wil je op een hele andere wijze meer inzicht in jezelf krijgen, dan is coaching met inzet van een paard wellicht een optie.


"Met de kwaliteitskring heb ik deelgenomen aan een sessie paardencoaching. Ik was verrast en onder de indruk van zowel het proces als het resultaat. Wonderlijk om te zien hoe het paard met een soort fijngevoeligheid (direct) reageert op de coachee. En Marjan weet haarfijn de rake vragen te stellen en verbinding te maken met de coachvraag. Rustig en soms ook wat provocerend, zowel het gedrag van het paard als de coachee goed waarnemend. Zo ontstaat zichtbaar een heel mooi en fijngevoelig proces tussen de coach, coachee en het paard met als resultaat dat alle deelnemers werden ‘geraakt’. Prachtig! "

Reina Janssen, auteur van Spring, loppbaancoach, spreker, inspirator