Leermeester zonder woorden

PAARDENCOACHING

Alle gedrag is communicatie. Via het paard krijg je inzicht in het effect van je persoonlijke gedrag op de ander. Wat is je eigen aandeel in het resultaat? Of het nu over communiceren, samenwerken, leidinggeven of klantgerichtheid gaat, je eigen gedrag is altijd onderdeel van het verloop en de beleving van de interactie. Onder gedrag horen ook de ‘niet zichtbare’ dingen die je wel (onbewust) in het contact overbrengt. Zoals:

Je intentie, met welke reden doe je iets?
Je overtuiging, hoe denk je over jezelf, de ander en de situatie?
Je vertrouwen, in jezelf maar ook in de ander en in de situatie
Je gedragspatroon, de wijze waarop je iets aanpakt
Je basishouding, zoals bv respectvol, vanuit kansen, vanuit bedreigingen, voorzichtig, stoer, sterk, klein, authentiek etc.

Leren van een paard?

Voor een prooidier zoals een paard is het van levensbelang om snel in te schatten wat de intenties van de ander zijn. Als je gedrag laat zien dat niet congruent is met je gevoel, overtuiging en gedachten maakt een paard je hierop attent door zijn gedrag. Vaak zijn we ons zelf niet eens bewust van wat we zonder taal overbrengen zoals in houding, spierspanning en ademhaling. Voor iedereen die met ‘mensen werkt’ , of dit nu klanten, collega’s, medewerkers of studenten zijn, is het belangrijk om te weten hoe authentiek je gedrag is. Dit heeft veel effect op de wijze van communiceren, afstemmen, aansturen, aanspreken, begeleiden etc. We hechten als mensen veel belang aan woorden, spreken en taal. Toch is minder dan 10% van de impact van communicatie verbaal. Het aller grootste deel van de informatie overdracht komt voort uit gedrag, intentie, emotie en energie. Paarden reflecteren onmiddellijk op (onbewuste) incongruenties tussen gedrag, intenties , gevoel en handeling.

Levende feedback

De reactie van een paard is vrij van oordelen; het is zoals het is. Hierdoor is de feedback van een paard makkelijker te ontvangen. Je hoeft namelijk niet bang te zijn voor steken onder water, dubbele agenda’s of verhulde boodschappen.

Een paard is eerlijk; een paard kan niet liegen en doet niet aan sociaal wenselijke reacties of goedbedoelde omslachtigheid. De directheid van een paard wordt als puur gezien wat deelnemers hoog waarderen.

Een paard is hier-en-nu; als prooidier weten paarden heel goed dat ze beter kunnen overleven als ze zich focussen op wat er op dit moment in de omgeving speelt. Bewust zijn van het huidige moment en daar adequaat op reageren is een waardevolle vaardigheid die in elke (toekomstige) werk-situatie van pas komt.

Voor teams en individuen

Paardencoaching kan ingezet worden voor teams, denk daarbij aan thema’s zoals: team samenwerking, communicatie, onderlinge afstemming, resultaatgericht werken, zelf organisatie en zelfsturing. Er zijn verschillende mogelijkheden: een leerzame en leuke dag(deel) met elkaar als teamuitje, als innovatieve teamtraining, als teamscan om huidige situatie in kaart te brengen, als start of onderdeel van een langer of breder programma.

Bij individuele coaching kan Paardencoaching de leervraag vooraf helder maken, als (leer)middel ingezet worden tijdens een coaching traject of een specifiek onderwerp uitgediept worden. Denk aan onderwerpen zoals: Persoonlijk leiderschap, assertiviteit, grenzen en begrenzing, communicatie, afstemming, persoonlijke ontwikkeling.

Professionele begeleiding
Marjan Neesman (1968) heeft na haar studie Communicatiewetenschap (UvA) veel ervaring opgedaan in het trainen en coachen van individuen en teams. Haar specialiteit is om met behulp van de paarden in korte tijd glasheldere feedback, praktische tips en opbouwende interventies te geven. Klanten omschrijven haar als helder, deskundig, betrokken en no-nonsens. In 2009 en 2010 ronde zij met goed gevolg de opleidingen tot (systemisch) paardencoach en paardencoachen vanuit Gestalt af bij Wind Organisatie Ontwikkeling / Ruud Knaapen. Als gastdocent geeft Marjan les in paardencoachen bij oa CAH/ Vilentum en Helicon opleidingen. In het CRKBO register is zij als erkend docent opgenomen.

Stalhouderij het Zwarte Paard

Je werkt op de grond

We werken met begeleid grondwerk, dat wil zeggen dat je opdrachten en oefeningen uitvoert met of in de buurt van het paard. Je zit dus niet op het paard. Ervaring met paarden is niet nodig, we gebruiken het paard als leermiddel. Omdat paarden net als mensen verschillende karakters hebben, werken we met minimaal twee verschillende karakters. Zo krijg je een duidelijk beeld van jouw eigen gedrag, zowel in de sterke punten als in de verbeterpunten.

Bedrijfsuitje of teamdag

In samenwerking met Stalhouderij het Zwarte Paard te Emst verzorgen we ook complete bedrijfsuitjes of teamdagen. Arrangementen met paardencoachen, aangespannen rijden (mennen) compleet verzorgd met lunch en naar wens met borrel en/ of diner. Voor een leerzame en ontspannen dag.