Wij zijn iets vergeten wat dieren nog weten; wat zijn is

COACHING MET DIEREN

Dieren als spiegel

Dieren reageren op incongruenties in handeling, intentie en gevoel. Als een deelnemer zich met behulp van de coach zich hier bewust van wordt reageert het dier onmiddellijk. Een dier ontspant zich meestal direct op het moment dat de deelnemer het (h) erkent. Door met concrete situaties te werken met dieren in ‘het hier en nu’ is het leer rendement heel hoog. Coachen met behulp van dieren werkt in op verschillende bewustzijnslagen waardoor het een leermiddel met veel impact en een lange nawerking is.

Verschillende dieren
Op de Captus woon-en werk boerderij wonen verschillende dieren die je allemaal weer iets anders kunnen leren en laten zien. Uiteraard door hun karakter en persoonlijkheid, maar ook door de kenmerken van de diersoort. We coachen met de volgende dieren:

  • 2 Bonte Bentheimers Landvarkens
  • Kleine kudde van 5 schapen
  • 2 toggenburger geiten
  • Shetlandpony
  • Ezel merrie
  • 3 verschillende hondenkarakters
  • Groepsgehuisveste cavia’s

Wat voor soort Coaching?

Coaching met dieren kan ingezet worden voor zowel individuen als teams. Dit kan als onderdeel van bv een teamdag of teamuitje, als specifieke sessie in een coachprogramma of als intake voor verdere (team) coaching. Denk bijvoorbeeld aan de volgende thema’s: persoonlijke effectiviteit, omgaan met grenzen of begrenzing, situatie gericht handelen, omgaan met emoties, bewustwording zelfbeeld, reguleren van spanning of stress, hier-en-nu aanwezig zijn, communicatie en samenwerking.

Leren coachen met dieren?

Misschien ben je coach of trainer en wil je weten of het inzetten van dieren in de coaching iets voor je is? Als coach kun je gebruik maken van het vermogen van dieren om gedrag, houding, intenties en achterliggende gevoelens van deelnemers te spiegelen. Deelnemers kunnen met hulp van dieren en de begeleidende coach hier bewustzijn op krijgen. In deze speciale coaching ‘leren coachen met inzet van dieren’ leer je op praktische en ervaringsgerichte wijze hoe je een dier kunt inzetten in een coachsessie. Hoe je naar aanleiding van de reacties van het dier je klant vragen kunt stellen en verschillende opdrachten kunt laten uitvoeren. Verder leer je met behulp van een dier de (achterliggende) coachvraag helder krijgt. We besteden aandacht aan het waarnemen en interpreteren van de setting tussen klant en dier. Door met verschillende dieren te werken ervaar je met wat voor dieren jij het makkelijkst werkt en leer je de kenmerkende eigenschappen van de verschillende dieren kennen.

Marjan Neesman geeft gastlessen aan CAH / Vilentum in de minor Animal Asisted Therapy. Daarnaast heeft ze 8 jaar les gegeven als hoofddocent coachen, met daarin het keuzeblok ‘coachen met dieren’. Ze is het door het CRKBO erkend als docent.

De coaching met inzet van dieren is geschikt voor (zeer) ervaren coaches die willen onderzoeken en leren hoe zij dieren als leerinstrument kunnen inzetten. Afhankelijk van de doelstelling van de cliënt zijn er tussen de 3 en 6 actieve leersessies nodig á 1,5 uur. In overleg is het ook mogelijk om met een leergroepje deze coaching te volgen, als je bijvoorbeeld samen met collega’s of een intervisie groep deze dierencoaching wilt doen (maximaal 6 deelnemers per leergroep)